Törökországi utazás további információk

Dolmusz, domus

Dolmus TörökországDolmus a neve a helyi közlekedés legnépszerűbb formájának. A dolmus tulajdonképpen egy minibusz, amit egyszerűen csak leintenek a helyiek, de amelyek általában megállnak a normál buszok megállóiban is. Ez a legolcsóbb közlekedési forma, ahol könnyen szóba elegyedhetünk a helyiekkel. Az autóbérlés és autóvezetés egyébként a helyi kaotikusnak tűnő vezetési stílus miatt nem ajánlott. Használjuk ki a dolmusok vagy a távolsági buszok nyújtotta lehetőségeket.

Szokások, vallás

Tekintve, hogy Törökország lakosságának majdnem száz százaléka muszlim, megszokták, hogy a nők nem teszik ki bájaikat minden sarkon. Persze ez a rengeteg turista hatására enyhült, de még mindig igencsak megnézik a férfiak a miniszoknyás nőket, és hevesen udvarolnak is nekik. Ezen ne lepődjünk meg, inkább vagy vegyünk hosszabb nadrágot, vagy találjunk valamilyen vicces választ, amivel kedvesen jelezzük nekik, hogy bizony nem a csábítás, hanem a forróság miatt van rajtunk rövid ruha. Emiatt a viszonylagos konzervativitás miatt nagyon nagy illetlenség bikinifelső nélkül napozni. Ramadán idején, amikor a hölgyek megbámulását kerülniük kell a muszlim férfiaknak, pedig legyünk még visszafogottabbak.

Ramadán

A ramadán jelentős hónap Törökországban amiatt, hogy szinte kizárólag muszlimok lakják. A ramadán egy mozgó időszak, ami a böjtről szól a vallásos muszlim számára. Ebben az egy hónapban, amelyet a Hold állása alapján határoznak meg, tilos napfelkelte után és naplemente előtt mindenféle italt, ételt, és dohányt a szájukhoz venni, tartózkodniuk kell a szerelemtől, és a tekintetüket is fegyelmezniük kell. Mindez a lelki elmélyülést és megtisztulást segíti elő hitük szerint, amely által jobban megértik a Koránt, amelyet még többet olvasnak ebben az időszakban. Bizonyos muszlimok nem veszik véresen komolyan ezeket a szabályokat, de a legtöbbjük bizony kötelességének érzi a betartásukat. A gyakorlatban ilyenkor azt láthatjuk, hogy érthető módon feszültek a helyiek, és ilyenkor jól tesszük, ha illedelmesek vagyunk, és nem kezdünk előttük lakomába. A jó hír a ramadánban, hogy erősíti a hitet és a közösséget is, ugyanis napnyugtától napfelkeltéig ezekben a napokban óriási lakomákat rendeznek a családjuk és a barátaik körében, hogy valahogy átvészeljék a nappalt evés és ivás nélkül.

Török fürdő

Egy törökfürdőt, azaz hamamot érdemes meglátogatnunk a török utazás során. A muszlimok különösen adnak a tisztaságra, mivel számukra a külső tisztaság összefüggésben áll a belső tisztasággal, ami fontos feltétele a Korán megértésének szerintük. Praktikus tudnunk, hogy a törökfürdőt külön használhatják a nők és a férfiak.

Ivóvíz

Sokszor még a helyiek sem isszák a csapból folyó vizet, mi pedig különösen ne tegyük. Hiszen egészen más bélflóránk van, mint egy török embernek, az ő gyomruk máshoz szokott. Persze nem kell még a fogunkat is palackozott vízzel mosni, ahogyan az igazán majrésok teszik, de ivásra tényleg csak palackozott víz való. Természetesen a röviditalok is, amelyek egyébként kiváló fertőtlenítőnek számítanak.

Hastánc

Törökország híres a hastáncról is. Ha tehetjük, térjünk be egyik este egy olyan helyi étterembe, ahol éppen hastáncos műsor van, így összekötjük a tradicionális török tánc megtekintését a kulináris élvezetekkel.

Egyészség, gyógyszerek

Megbetegedés esetén a betegség, baleset és poggyász biztosítás fedezi általában a költségeket, így hívjuk előbb az idegenvezetőt, aki segít orvost keríteni, vagy balesetkor hívjuk a mentőket a 112-es telefonszámon. Patika minden városban található, amire sokszor szüksége van az utazónak, ugyanis az első napokban jelentkezhet hasmenés. Erre a legjobb gyógyszer helyben kapható, mivel az hat a helyi baktériumokra. A gyógyszertárban mondjuk el a problémánkat, és adják is a gyógyszert. Néha itt is megéri alkudni, hátha magasabb áron adják elsőre.

Vendégszeretet

A török vendégszeretet messze földön híres, és nem kell attól tartanunk, hogy felrobbanunk egy utcasarkon. A muszlimok többsége kedves, békés, tisztelettudó ember, akinek ugyanazok az értékek fontosak, mint számunkra. Legyünk hát nyitottak, barátkozzunk, semmiképp se nézzük le őket, és igazi barátságokkal a szívünkben térhetünk haza a törökországi utazásról.
 
Kérdése van? +36 1 785 84 92