Török konyha

Török konyha
A török konyha hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, azonban a tapasztalt utazók azt mondják, hogy igazi török ételt csak Törökországban készítenek. Egy biztos: az étkezés nem csak az összetevőkről, hanem a hangulatokról is szól, így valóban utánozhatatlan az az élmény, amikor Törökországban ülünk asztalhoz, hogy megegyünk egy isteni bárányhúsos ételt, majd elszívjunk utána egy vízipipát.

A török konyháról érdemes tudni, hogy általában mindig valamilyen előétellel kezdik a főétkezéseket, amit mezesnek neveznek. Ez az előétel többdféle lehet: töltött szőlőlevelek, zöldségek, sajtok, esetleg grillezett halfalatok. Ezt követi maga a főétel, amelyek közül a legismertebb és talán legfinomabb a kebab, ami gyakorlatilag egyedi fűszerezésű fasírtszerűség, amely készülhet többféle húsból is.

Török konyhaLahmakun a neve a török pizzának, amelynek vékony tésztája van, és amelyre különböző feltét kerülhet. Ezt a fogást a helyiek különösen limonádéval fogyasztják szívesen. Rodostó leírásánál már említettük, hogy állítólag ott készítik a legjobb koftét, azaz húsgolyókat, de Törökországban bárhol máshol is nyugodt szívvel kipróbálhatjuk ezt a fogást.

Ha kevésbé kiadós ételre vágyunk, akkor megkóstolhatjuk a török leveseket, amelyek szintén erősen fűszeresek, de nagyon finomak, és a halakat, amelyeket a tengerparti városokban általában aznap hajnalban fogtak, és frissen készítik őket. Ha eddig csak karácsonykor próbáltuk ki a tengeri halakat, tegyünk kivételt, mert nem fogjuk megbánni. A pompás fűszerezésnek és az elkészítés változatos módjainak köszönhetően nagyon sokan megszeretik a különböző tengerparti nyaralások ideje alatt a halakat és az egyéb tenger gyümölcseit.

Az étkezés végén pedig dőzsöljünk a fenséges desszertek tekintetében: bár nagyon édes szinte mindegyik édességük a sok méznek, mandulának és cukornak köszönhetően, mégis vétek lenne kihagyni ezeket a különlegességeket a nyaralás ideje alatt. Majd otthon fogyókúrázunk.

Hogy mindehhez mit igyunk, hogy eredeti török italokra vágyunk? A török kávé és tea világhírű, és igazán erős. Az ayran nevű, sós joghurtital nem mindenki tetszését nyeri el a megszokott ízvilágtól való eltérése miatt, így étkezés közben rendeljünk más italt is a biztonság kedvéért, ha éppen kipróbáljuk az ayrant. Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik. Az erős italt jeges hideg vízzel szervírozzák általában. Népszerű alcohol még a bor, bár elsősorban természetesen a külföldiek körében, mivel a vallásos muszlim ember nem iszik alkoholt. Turistaként viszont bátran kóstoljuk meg a török borokat. Ottjártunkkor kedvelni fogjuk még a különböző gyümölcsleveket, amelyeket frissen facsarnak, és emiatt nagyon intenzív az ízük.
Kérdése van? +36 1 785 84 92