Törökország, pénz, vásárlás és bazárok

Törökország, pénz, vásárlás és bazárok

Török bazár
Az ország hivatalos pénzneme az új török líra, helyi nevén Yeni Türk Lirasi, amelyből a rövidítés is adódik: YTL. A váltópénz a kurus, ami 1, 5, 10, 25 és 50 értéku érmékben van forgalomban. Emellett még 1 lírás érmével találkozhatunk, a többi török pénz papírpénz, lírában megadva. A következő címletek léteznek: 5, 10, 20, 50 és 100 lírás bankjegy.

A borravalót az egész országban szívesen fogadják, amelynek reális értéke körülbelül 10-15 százalék körül van a számla végösszegéhez képest. Egyes nagyobb éttermekben ezeket automatikusan hozzáadják a számlához, ilyenkor nem kell extra borravalót fizetni. Taxik esetében szokás, hogy a legközelebb 50 kunu-ra felkerekítik az összeget.
Ahogy a legtöbb országban, úgy itt is a főváros és a kedvelt turistaparadicsomok a legdrágábbak. Ez Törökország esetében Isztambult, Ankarát és Izmirt jelenti elsősorban. Olcsóbbak viszont a kevésbé frekventált tájak.

Nagyobb turisztikai központokban könnyen megtalálhatók a pénzváltó üzletek (döviz). Az euró és dollár váltása általában nem ütközik nehézségekbe.

A pénz kezelésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy a bankautomata és a kártyás fizetés a hotelekben általános, de éttermekben vagy üzletekben nem rendszeres szolgáltatás.  Ezen kívül, ha tehetjük, mindig hordjunk magunknál kis címleteket is, mert ebből jobban tudnak visszaadni. Illetve egy kis borravalót adni, amit mindenki jó szívvel fogad. Egyes kereskedelmi egységek elfogadhatják fizetőeszközként mind az eurót, mind a dollárt, fizetés előtt azonban ajánlatos meggyőződni a napi váltási árfolyamról. Jó ötlet, hogy ha amint tudunk, átváltunk némi lírát, mert ha dollárral vagy euróval szeretnénk fizetni a helyi bazárban, akkor egyből vastagabban fog majd az árus ceruzája.

Sokan elvesznek a bazár óriási kínálatában. Szuvenír vásárlásakor érdemes két dolgot szem előtt tartanunk: mások nem élték át velünk a nyaralás pillanatait, így egy félméteres Kék Mecset szobornak nem biztos, hogy örülnek ezentúl a nappaliban. A másik pedig: a legtöbb ismerősünk már a gesztusnak is örül, így egy szépen kidolgozott hűtőmágnessel mindig örömet szerezhetünk. Azonban magunknak is érdemes vásárolni Törökországban, hiszen bizonyos áruk híresen jó minőségűek: ilyenek a bőráruk, az ékszerek, a kerámiák, a fűszerek és természetesen a kézzel szőtt szőnyegek.

A bazárban pedig egyébként alkudjunk szemrebbenés nélkül! Meg is lepődnek az árusok egyébként, ha az első, általuk mondott árra valaki gyanútlanul rábólint. Ez az összeg ugyanis ruházatunk divatosságától, a bőrszínünk fakóságától és a távolságtartásunk mértékétől függően akkor a normál ár ötszöröse is lehet. A legjobb trükk, ha úgy alkudunk, hogy közben széles gesztusokkal ájuldozunk az újabb és újabb, de persze egyre csökkenő összegek hallatán. Az árusok legtöbbje imádja ezt a játékot, aminek során nem egyszer életre szóló barátságok is köttetnek.  
Kérdése van? +36 1 785 84 92