Törökország Isztambul

Isztambul utazás Törökország
Isztambul Törökország legnagyobb és legsokszínűbb városa, ahol végtelen sok látnivaló akad, így egy nap aligha elég az összes csoda felfedezésére. A két földrészen elterülő 11 millió lakosú nagyváros már az ókortól nagyon fontos szerepet töltött be. E tény bizonyítására elég, ha tudjuk a város két régebbi nevét: Bizánc és Konstantinápoly.

Ma a városba könnyen eljuthatunk a világ szinte bármely pontjáról, és Törökországon belül is: Isztambulnak két nagy repülőtere van, az Atatürk Nemzetközi Repülőtér (IST), illetve a Sabiha Gökcen Nemzetközi Repülőtér (SAW), és busszal vagy autóval a népszerű nyaralóhelyekről is megközelíthető a város. No, és persze hajóval. A városon belüli közlekedés autóval viszont nem annyira egyszerű, ugyanis a helyiek vezetési stílusa elsőre nekünk kaotikusnak tűnhet. Elhatározhatjuk, hogy megszokjuk a helyzetet, de inkább azt ajánljuk, hogy tegyük le az autónkat egy parkolóban, és közlekedjünk tömegközlekedéssel Isztambulban. Ezzel nem csak esetleges koccanásokat, hanem sok idegeskedést is megelőzhetünk. Ami nem utolsó szempont, hiszen a nyaralás szóljon csak a gondtalan, fantasztikus élményekről.

Egy napunk van csak Isztambul felfedezésére?

Ez esetben a főbb nevezetességeket érdemes sorra vennünk, hiszen nem véletlenül azok a legnépszerűbbek. Ezek a keresztény Haga Sophia templom, a Kék Mecset és az Aranyszarv-öböl. Amennyiben kicsit több időnk van, látogassuk meg a számos palota és erőd egyikét, tekintsük meg a szobrokat, illetve a neve Salom zsinagógát, amelynek neve azt jelenti, hogy a béke szigete. Keressük fel a kikötőben magasodó Szűz Tornyot, és térjünk be a számos múzeum egyikébe, amely közel áll az érdeklődésünkhöz.

Isztambul bazárok

Az isztambuli utazás nem lenne teljes a bazárok felfedezése nélkül: itt mehetünk a nagy bazárba, a csak fűszereket árusító piacra, illetve az egyetlen történelmi bazárra, ahol kézzel szőtt, káprázatos szőnyegek között válogathatunk. Alkudni kötelező, ha nem tesszük, nagyon furcsán fognak ránk nézni. Isztambul városában valamelyik törökfürdő meglátogatása is szinte kötelező, amelynek külön szertartása van.

Isztambul törökfürdő

Ha igazi különlegességre vágyunk, meg se álljunk a város legpatinásabb törökfürdőjéig, amelynek a neve: Cemberlitas Hamam. A történelemben és a helyi szokásokban való elmerülés után pedig átadhatjuk magunkat a modern Isztambul lüktetésének: megnézhetjük a hidakat naplemente idején, felfedezhetjük a szinte páratlanul gazdag éjszakai életet, beszélgethetünk a helyiekkel egy erős kávé mellett.
Kérdése van? +36 1 785 84 92