Törökország, Aspendos, Aszpendosz

Törökország utazás Aspendos Aspendos, török nevén Belkis a legnagyobb épségben megmaradt római kori színház, amely Antalyától 47 km, Side városától pedig 36 km távolságban található. A szintén hettiták alapította városban a filozófus császár, Marcus Aurelius rendelte el az amfiteátrum megépítését. Ottjártunkkor tesztelhetjük az amfiteátrum akusztikáját, amely a kiváló állapotban megmaradt épületnek köszönhetően a mai napig szinte tökéletes. Ezzel a lehetőséggel nem csak a nyaralók élnek, hanem a profik is: minden nyáron megrendezésre kerül itt az Aspendos Opera és Balett Fesztivál június közepétől augusztus közepéig. Ha kedvünk tartja, kössük össze a romok megtekintését egy opera élményével a csillagos ég alatt.

Aszpendos Antik Színház

Aszpendoszt ma elsősorban a kiváló épségben maradt színházáról ismeri a nagyvilág; egyes szakértők szerint ez a világ legkifogástalanabb állapotban fennmaradt antik színháza, amelynek architektúrája és akusztikája egyaránt kiemelkedő. A színház bejáratai felett látható görög és latin feliratokból ismerjük mindazokat, akiknek érdeme fűződik az épület létrejöttéhez. Marcus Aurelius császár uralkodása idején (i.sz. 161-180), két gazdag testvér, Crispinus Arruntianus és Auspicatus Titinianus építtették Zenon építőmesterrel, s „a császári udvar és az ország istenei” dicsőségére ajánlották.

Az impozáns, öt emelt magasságú építményt vöröses-barnás kőtömbökből rakták. Teljesen ráépült a mögötte emelkedő domb oldalára, s ez képezi a meredek nézőtér természetes alapját. A színház nézőtere megnyújtott félkör, patkó alakú. Középmagasságban két méternél szélesebb közlekedő út választja ketté a kőpadsorokat, ezeken mintegy 20 000 néző foglalhatott helyet. Legfelül még ma is teljesen ép a fedett galéria körbefutó boltozott árkádsora. A nézőtérrel szemközti szkéné bástyaszerű, szögletes saroképülettel kapcsolódik a nyújtott félkaréjhoz, a nézőteret ezeken a helyeken lehet megközelíteni.A szkéné-építmény megjelenésében még ma is monumentális, és építészeti elemekkel gazdagon kialakított. A színpad nem maradt meg, de jól látható az az öt kapunyílás a szkéné alján, melyeken a színészek kiléptek. 1959-es rekonstrukciója óta évenként, május végén és az idegenforgalmi főszezonban, manapság is színházi előadások színhelye.

Aszpendos Citadella

A citadella (fellegvár) a színháztól, a falu szélénél elkanyarodó, emelkedő úton felsétálva, a színház mögötti domb belső oldalán és helyezkedik el. A központi helyet az agora foglalta el. A körülötte sorakozó legfontosabb középületek alapjai körbejárhatók. Ezek közt legnagyobb méretű a 105 m hosszú bazilikaszerű építmény, ez a kereskedelmi élet központjául szolgált. A végénél található négyszögletes épület feltehetőleg a bíróság lehetett. Nyugatabbra található a buleutérion – a szenátorok épülete. Itt van még egy 70 méteres csarnoksor, egymás melletti üzlethelyiségekkel. Mindezekhez kapcsolódva még oszlopsorok, fürdők, ciszternák, díszkutak maradványai is láthatók.  
Kérdése van? +36 1 785 84 92